Nyní v zimě jsou vitamíny velmi důležité. Chrání nás před nachlazením, zlepšují kondici a jsou skutečným pomocníkem při redukční dietě.
Proto není na škodu si tyto základní vitamíny zopakovat a zaměřit se na to, které potraviny je obsahují a tudíž, které by neměly v naší stravě chybět.
Mezi nejdůležitější vitamíny patří
Vitamín A Nejvíce tohoto vitamínu obsahuje z ovoce např. mango,meruňky,papája. Ze zeleniny to je špenát, mrkev, kapusta. Dalším velmi důležitým zdrojem jsou mléčné výrobky – máslo a vejce.
Vitamín E Nejvíce tohoto vitamínu obsahuje olej z pšeničných klíčků, olej bodlákový,olivový, slunečnicový, rybí konzervy- tuňák, ořechy, vaječný žloutek a avokádo.
Vitamíny řady B tj. B1, B2, B3,B5, B6, B9,B12 Nejvíce těchto vitamínů obsahuje luštěniny, kukuřice,kuřata, brokolice, banány, mléko,soja, ořechy. Sýry typu hermelín, gouda.
Vitamín C Nejvíce tohoto vitamínu obsahuje paprika, brambory, rakytník řešetlákový- tuto bylinu doporučuji zejména při nachlazení a zahlenění. Z ovoce je to rybíz, citrusové plody- nejlepší sezóna je od listopadu od ledna max. kdy jsou plody šťavnaté, plody vybírejte podle vůně a kiwi.
Vitamín D Tělo si jej vytváří samo z vnějších zdrojů je tento vitamín nejvíce obsažen v mořských rybách např. makrela,losos, sleď. Ryby zpracováváme v našich končinách zmražené, ale dnes je možné dostat ve specializovaných obchodech už i kvalitní rybí maso. Z našich ryb doporučuji pstruhy. Nejlépe na grilu a s čerstvými bylinkami.
Vitamín K Nejvíce tohoto vitamínu obsahuje listová zelenina zejména růžičková kapusta, listový špenát. Růžičková kapusta je vynikající ve smetanové omáčce. Na nové recepty se můžete těšit.
Přeji Vám ať ten zbytek zimy je co nejkratší a bez nemocí.
Důležité vitamíny v zimě Recipe
By 12 března, 2012
Published:Nyní v zimě jsou vitamíny velmi důležité. Chrání nás před nachlazením, zlepšují kondici a jsou skutečným pomocníkem …
Ingredients
Instructions
- Popište tento krok