Jak jsem si vyzkoušela léčebné diety na sobě…

Byl čtvrtek odpoledne a já jsem se cítila trochu malátně a unaveně…Šla jsem si na chvilku lehnout a točila se mi hlava a najednou jsem musela zrychlit krok a vyskočit směr WC. Bylo mi pěkně špatně měla jsem křeče v břiše a pěkný průjem…

Co je to průjem?

Velmi častá řídká až vodnatá stolice se nazývá průjem. Ne vždy musí znamenat nějaké onemocnění je možné, že se i organismus pouze čistí od zbytků stravy, které nedostatečně strávilo. Obvykle se voda při tomto průchodu zažívací trubicí vstřebává stěnami tlustého střeva a obsah se mění ve stolici, která opouští tělo jako pevná hmota. Když něco urychlí nebo jinak naruší tento proces, tekutina odchází z těla se stolicí..

Průjem může mít i jiné příčiny: sníte-li více zeleniny nebo ovoce, než je vaše zažívací ústrojí zvyklé, může rovněž nastat průjem. Typickým viníkem bývají citrusové plody a fazole. Také větší množství umělého sladidla např. SORBITOLU  může vyvolat průjem. Ten bývá také někdy způsoben vedlejším účinkem užívání léčebných dávek vitaminu C nebo hořčíku (dojde-li k tomu, snižte dávku). Lidé s nesnášenlivostí laktózy neschopností trávit mléčný cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích – obvykle trpí plynatostí, nadýmáním a průjmem vždy, když snědí potravu s obsahem této látky. Příčinou průjmu mohou být i antibiotika, protože ničí užitečné střevní bakterie. Někdy je vyvolávajícím momentem stres což si myslím, že je dnes velmi často diskutované téma.

 

A tak jsem si  doporučila šetřící dietu <a href=“https://www.naserecepty.cz/category/šetřící dieta/“>šetřící dieta</a>.

 

Tato dieta je vhodná nejen při průjmech, ale také pro stavy po operacích  žaludku, žlučníku, zánětech střev…Crohnově chorobě…je možné ji používat dlouhodobě.

 

Doporučuji maso vařit úplně do měkka i zeleninu a jíst hodně rýže, mrkve. Ty v první fázi průjem zastaví. Asi tak po dvou dnech je vhodné začít konzumovat běžnou stravu s výjimkou vajec max.2 týdně a také omezit tuky…máslo nebo olej přidávat až do hotového pokrmu a z technologických úprav je při této dietě nejvhodnější úprava vaření, grilování a dušení.

 

S přátelským pozdravem

Martina Mikšíková

Jak jsem si vyzkoušela léčebné diety na sobě… Recipe

By admin Published: 31 března, 2012

    Byl čtvrtek odpoledne a já jsem se cítila trochu malátně a unaveně…Šla jsem si na chvilku lehnout a točila se mi hlava a …

    Ingredients

      Instructions

      1. Popište tento krok
        Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *