Jaké druhy mořských řas používáme běžně v naší makrobiotické kuchyni?
Co nám řasy dodávají a jakým způsobem je můžeme použít?
Kombu Kombu je hlubokomořská řasa, která je tvořená tvrdými listy o délce 5-10 metrů, které mají po usušení tmavě zelenou barvu. Kombu obsahuje kyselinu alginovou, která je nestravitelná a působí jako přirozené pročištění střev a je velmi úspěšným kartáčkem proti vysoké hladině usazenin a jedů, které nám v tlustém střevě zůstanou vždy po nedostatečném vyprázdnění. Chrání také před vstřebáváním těžkých kovů, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před vysokým krevním tlakem. Kombu patří k řasám, které jsou nejbohatší na jód, proto ji Čínská medicína je již tradičně využívám k ošetření štítné žlázy.
Nori Nori patří k nejrozšířenějším mořským řasám. Velmi kvalitní řasa nori pochází z Japonska, kde jsou ty nejlepší podmínky k růstu. Nori roste na sítích v pobřežních vodách, kde se za odlivu sbírá a pak se suší na slunci na papírových listech. Je citlivá na kvalitu vody, takže roste jen v čistých vodách. Nori je výbornou prevencí ateriosklerozy, pomáhá snižovat krevní tlak, obsahuje řadu vitaminů, minerálů, bílkovin, chlorofyl, jako všechny řasy také dostatek jódu a kyselinu alginovou, která pomáhá odvádět toxiny a napomáhá detoxikaci organismu. Mořské řasy by se měly podávat v nižších dávkách, ale pravidelně. Nori se používá jako originální koření při vaření luštěnin, polévek či zeleninových jídel.
Wakame Wakame je dlouhá řasa rostoucí v okolí japonského ostrova Hokkaidó, kde se sklízí od února do června pomocí dlouhých háků. Jak tuto řasu používat? se namáčí do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec se suší na vzduchu a slunci.Pomáhá při čištění krve, posiluje krevní oběh a podobně jako kombu slouží jako prevence šedivění vlasů. V případě použití použití do salátů namočíme řasu na pár minut do vody.
Těšíme se na Vaše recepty s těmito řasami. V případě dotazů se obraťte na výživovou poradkyni www.naserecepty.cz
Jak se používají k vaření mořské řasy? Recipe
By 2 května, 2012
Published:Jaké druhy mořských řas používáme běžně v naší makrobiotické kuchyni? Co nám řasy dodávají a jakým způsobem je …
Ingredients
Instructions
- Popište tento krok