U pacientů, kteří trpí onemocněním ledvin či horních cest močových je z hlediska prevence i léčby nejdůležitější tzv. racionální výživa s omezením soli, bílkovin, tučných a ostrých jídel, s dostatečným příjmem tekutin.
Lidé se závažnějším onemocnění ledvin často musejí přistoupit na zásadní změnu životního stylu a zařadit do svého jídelníčku zejména
- Zelenina a ovoce – zejména v syrovém stavu
- Maso – ryby, drůbež, zvěřina (ovšem ne v pikantní úpravě)
- Mléko a mléčné výrobky
- Rostlinné tuky – olivový olej, slunečnicový olej, margaríny
- Pečivo – všechny druhy
- Nápoje – nealkoholické, bez kofeinu, urologický čaj, ovocné šťávy, bylinkové, ovocné a zelené čaje
Pomalu si nejen před jarem zvykejme na využívání čerstvých bylinek zejména řapíkatého celeru, který působí očistně nejen na ledviny a močové ústrojí,ale také působí proti vysokému krevnímu tlaku a má výraznou vůni i chuť.
Nevhodné potraviny
- Koření – pepř, paprika, tymián, nové koření
- Veškerá ostře kořeněná jídla – paštiky, uzeniny, rybičky, ostré omáčky, hořčice apod.
- Silné masové a zeleninové vývary
- Větší množství čokolády, kakaa
- Tučné maso – vepřové, hovězí
- Živočišné tuky – sádlo, máslo
- Černá káva, černý čaj, nápoje s obsahem kofeinu
V případě, že Vám lékař zjistí onemocnění ledvin nebo močového měchýře toto jsou potraviny, které jsou zakázány: Vnitřnosti (játra, ledvinky atd.) – Mořské ryby – Tmavé maso, mladá drůbež, zvěřina – Hrách, čočka, fazole, sója – Houby – Špenát, červená řepa – Fíky, rebarbora
Polévky pomalu mizí z našich jídelníčků a myslím, že je to velká škoda. Při této dietě…je velký prostor k tomu, je do našich jídelníčků opět vrátit… Přeji dobrou chuť.
Jaké jsou nevhodné potraviny při onemocnění ledvin? Recipe
By 19 března, 2012
Published:U pacientů, kteří trpí onemocněním ledvin či horních cest močových je z hlediska prevence i léčby nejdůležitější …