Jaké jsou nevhodné potraviny při onemocnění ledvin?

U pacientů, kteří trpí  onemocněním ledvin či horních cest močových je z hlediska prevence i léčby nejdůležitější tzv. racionální výživa s omezením soli, bílkovin, tučných a ostrých jídel, s dostatečným příjmem tekutin.

Lidé se závažnějším onemocnění ledvin často musejí přistoupit na zásadní změnu životního stylu a zařadit do svého jídelníčku zejména 

 

  • Zelenina a ovoce – zejména v syrovém stavu
  • Maso – ryby, drůbež, zvěřina (ovšem ne v pikantní úpravě)
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Rostlinné tuky – olivový olej, slunečnicový olej, margaríny
  • Pečivo – všechny druhy
  • Nápoje – nealkoholické, bez kofeinu, urologický čaj, ovocné šťávy, bylinkové, ovocné a zelené čaje

Pomalu si nejen před jarem zvykejme na využívání čerstvých bylinek zejména řapíkatého celeru, který působí očistně nejen na ledviny a močové ústrojí,ale také působí proti vysokému krevnímu tlaku a má výraznou vůni i chuť.

Nevhodné potraviny

  • Koření – pepř, paprika, tymián, nové koření
  • Veškerá ostře kořeněná jídla – paštiky, uzeniny, rybičky, ostré omáčky, hořčice apod.
  • Silné masové a zeleninové vývary
  • Větší množství čokolády, kakaa
  • Tučné maso – vepřové, hovězí
  • Živočišné tuky – sádlo, máslo
  • Černá káva, černý čaj, nápoje s obsahem kofeinu

V případě, že Vám lékař zjistí  onemocnění ledvin nebo močového měchýře toto jsou potraviny, které jsou zakázány: Vnitřnosti (játra, ledvinky atd.) – Mořské ryby – Tmavé maso, mladá drůbež, zvěřina – Hrách, čočka, fazole, sója – Houby – Špenát, červená řepa – Fíky, rebarbora

Polévky pomalu mizí z našich jídelníčků a myslím, že je to velká škoda. Při této dietě…je velký prostor k tomu, je do našich jídelníčků opět vrátit… Přeji dobrou chuť.

 

Jaké jsou nevhodné potraviny při onemocnění ledvin? Recipe

By admin Published: 19 března, 2012

    U pacientů, kteří trpí  onemocněním ledvin či horních cest močových je z hlediska prevence i léčby nejdůležitější …

    Ingredients

      Instructions

        Příspěvek byl publikován v rubrice Články. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *