Úspěch léčby při zdravotních potíží a dosažení duševní a tělesné pohody vyžaduje pro pacienty postižené cukrovkou komplexní přístup.
Doporučujeme Vám dodržovat základní principy správné životosprávy, mít denně dostatek přiměřeného tělesného pohybu, pozitivně myslet, vhodně se stravovat a proto zde v této sekci najdete výběr receptů vhodných pro správné stravování dle zásad diabetické diety.
Dovolujeme si Vám uvést stručná doporučení pro přípravu jídel a některé vhodné potraviny pro Váš zdravotní stav.
V dietě je nutné šetřit s živočišnými tuky, a proto je vhodný výběr potravin s nízkým obsahem nasycených tuků
TIP : (salámy, paštiky, sádlo, atd.), v mléce a mléčných produktech (smetana, sýry, apod.). Samozřejmě, mnoho zpracovávaných potravin obsahuje velká množství nasycených tuků, jako jsou koláče, sladké pečivo, slané brambůrky, apod.
A zvýšeným podílem nenasycených mastných kyselin tj. OMEGA3 mastné kyseliny…
V ČR je množství prodaných potravin na jednoho obyvatele téměř o polovinu vyšší, než je požadavek racionání výživy.
Alarmující je vysoká spotřeba tuků a zároveň nedostatečný příjem nenasycených mastných kyselin, především PUFA omega-3. PUFA omega-3 jsou obsaženy v lososu, makrele, sledi, pstruhu.
Obsahují je vlašské ořechy, řepka, sója a jejich oleje. PUFA omega-6 obsahují slunečnicová semena, pšeničné klíčky, sezam, vlašské ořechy, sója, kukuřice, některé druhy margarínů. Zdroj Wikipedia
Jedná se o dietu k dlouhodobému využití tzn. že ji můžeme nahradit místo stávajícího stravovacího systému.
Je nutné, aby dieta obsahovala všechny biologicky významné součásti zejména vitamíny a minerální látky v dostatečném množství, aby nedocházelo k poruchám zdraví z jejich nedostatku. Zároveň musí být dieta dostatečně pestrá.
Základem této diety je odvažování 5-6 porcí jídla denně k zabezpečení rovnoměrného příjmu sacharidů s jejich co nejmenším kolísání v jednotlivých jídlech. Tj. snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře II. Večeře
Při přípravě diabetické diety používáme technologickou úpravu vaření dušení, pečení, grilování, úpravy na teflonové pánvy, úpravu pokrmů v alobalu a mikrovlnné troubě. Nepoužíváme SMAŽENÍ.
Výběr potravin
Vhodné potraviny
Maso
Především netučné hovězí, telecí, libové vepřové, králík, drůbež, ryby s nízkým obsahem tuku, z vnitřností játra a ledvinky i když spíše v omezeném množství
Mléko a mléčné výrobky
Zvolíme mléko a mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku a bez obsahu cukru. Doporučujeme zařadit méně tučné zakysané výrobky.
Moučníky
Moučníky vyžadují speciální receptury a jejich sacharidový obsah musí být zahrnut do denní potřeby diabetické diety. Raději nahrazujte ovocem.
Pečivo
Upřednostňujte tmavé, celozrnné pečivo a chléb před bílým pečivem.
Dia výrobky
U každého takto označeného výrobku bereme v úvahu obsah sacharidů i ostatních živin. Dia čokolády a bonbóny obsahují taktéž energetickou hodnotu, proto je používáme jen výjimečně.
Sladidla
Ideální je, když si diabetik přivykne na nesladkou chuť- ovoce vhodně dokáže mnoho pokrmů ochutit tak, aby byli příjemně stravitelné a chutné.
Náhradní sladidla se rozdělují na skupinu nekalorických sladidel a na skupinu kalorických sladidel.
Do první skupiny patří Sacharin, Cyklamát, aspartam (Nutra Sweet) nejsou vhodná k tepelnému zpracování.
Do druhé skupiny patří Sorbit, Diabit- možno použít i pro tepelné zpracování.
Tuky
Čerstvé máslo, jednopruhový olej a rostlinná másla.
Živočišné tuky se omezují z důvodu vysokého obsahu cholesterolu.
Bezmasé pokrmy
Zařazujeme zřídka. Vhodné jsou zeleninové, tvarohové, bramborové, sýrové.
Obiloviny
Používáme všechny druhy v povoleném množství.
Ovoce a zelenina
Přednostně zařazujeme druhy s nižším obsahem sacharidů. Vyloučíme kompoty ve výjimečných případech oslazené DIA sladidlem.
Zelenina je stálou denní součástí stravy. Používáme všechny druhy. Nejvhodnější je podávat zeleninu v syrovém stavu. Je nepřeberné množství salátů a kombinací zeleniny s kousky drůbežího, rybího nebo i libového vepřového masa, které ozvláštní náš jídelníček a našemu organismu výrazně prospějí.
Z tepelných úprav doporučujeme vaření, dušení event. grilování na sucho a zapékání.
U ovoce je nutné započítat množství sacharidů do denní dávky.
Nápoje
Podáváme hořké nebo slazené umělými sladidly. Vhodné jsou především minerální vody neslazené, voda ochucená citronovou šťávou, čaje zejména zelený působí i detoxikačně, obilná káva, mléko a přírodní ovocné šťávy – zředěné.
Koření
Používáme všechny druhy zejména bylinky v čerstvém stavu jako např. tymián, bazalku, dobromysl, saturejku.
Polévky
Polévky podáváme zejména vývary z masa a zeleniny.
Symbolicky luštěninové. Zahušťují se co nejméně a raději se doplňují lisovanou zeleninou. Zavářku doplňujeme v malém množství (těstoviny, nočky, strouhání).
Přílohy
Přílohy vybíráme s ohledem na obsah sacharidů. Nejvhodnější přílohou jsou brambory pro svůj velký obsah vitamínu C na zpestření jídelníčku je možné zařadit rýži a těstoviny. Knedlíky jsou možné, ale méně vhodné.
Nevhodné potraviny
Tučná masa, tuky, konzervovaná zelenina a ovoce s použitím cukru, vejce ve větším množství, alkoholické nápoje jsou zakázány.
VZOR Vhodného jídelníčku pro diabetika
Snídaně
Anglická snídaně: 1 vejce naměkko + 1 plátek tmavého toustového chleba s máslem + trocha pažitky + 150 ml pomerančového džusu (100%). 1 porce = 1 020 kJ
Svačina
Čerstvý kozí sýr:80 g kozího sýru +150 g červené papriky. 1 porce = 440 kJ
Oběd
Steak na grilu s brambory100 g hovězí svíčkové +70 g brambor +150 g zelených fazolek na páře. 1 porce = 1 610 kJ
Svačina
Pomerančové carpaccio. 1 porce = 680 kJ
Tip: Místo doma připraveného carpaccia si venku můžete dát např. Activii tvarohovou jahoda
Večeře
Zapečený lilek s parmazánem:200 g lilku +100 g rajčat + lžíce olivového oleje + 3 lžíce strouhaného parmazánu.
Více informací a zpracování jídelníčku výživovým specialistou je možné objednat ZDE.
Úvod do diabetické diety Recipe
By 15 února, 2012
Published:Úspěch léčby při zdravotních potíží a dosažení duševní a tělesné pohody vyžaduje pro pacienty postižené cukrovkou …