Pšenično-žitný chléb

Vyzkoušeli jste již domácí chléb? Vzpomínáte na něj z dětství? Ta lahodná vůně pečeného domácího chleba, která swe line z trouby?

Pšenično-žitný chléb Recipe

By admin Published: Srpen 3, 2012

  • Yield: 20 plátků Servings
  • Cost: 20,-Kč
  • Prep: 3 hodiny mins

Zdravý chléb výborné chuti a snadné přípravy pro domácí pekárnu.

Ingredients

Instructions

  1. Tip kuchařky Terezky Krutilové : Sušené droždí obahuje přidatné látky, avšak čerstvé droždí není vhodné pro osoby trpící kvasinkovými infekcemi)
  2. Pečeme v domácí pekárně.Na dno formy nalijeme odměřenou vodu, přidáme med nebo sladěnku a promícháme dřevěnou vařečkou.
  3. Hladinu zasypeme odváženou moukou, klíčky, otrubami a kmínem. Poměr mouky pšeničné a žitné si zvolíme sami, avšak pohlídáme si míchání v případě většího množství žitné mouky je někdy potřeba přidat více vody nebo droždí, žitná mouka všeobecně méně kyne.. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl a doprostřed dáme droždí.
  4. Formu vložíme do pekárny a zvolíme základní program basic nabo program rychlý - rapid, záleží na druhu pekárny.Obecně mám zkušenost, že pekárna s jedním míchadlem hůře rozmíchává žitnou a celozrnou mouku, proto volím program min. na 3 hodiny. Chléb s křupavou kůrkou krájíme až po chvíli, kdy trochu vychladne a "usadí se". Klíčky a otruby obohatí bílou mouku o cenné vitaminy, minerální látky a vlákninu. Dobrou chuť!
Příspěvek byl publikován v rubrice Dieta šetřící. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.