Vyzkoušeli jste již domácí chléb? Vzpomínáte na něj z dětství? Ta lahodná vůně pečeného domácího chleba, která swe line z trouby?
Pšenično-žitný chléb Recipe
By 3 srpna, 2012
Published:- Yield: 20 plátků Servings
- Cost: 20,-Kč
- Prep: 3 hodiny mins
Zdravý chléb výborné chuti a snadné přípravy pro domácí pekárnu.
Ingredients
- 350 ml vlažné pitné vody
- 1 lžička medu
- 1/2 lžičky mořské soli
- 250 gramů pšeničné moudky polohrubé
- 250 gramů žitné mouky celozrnné
- 30 gramů sušených obilných klíčků
- 30 gramů sušených pšeničných otrub
- 1 kávová lžička kmínu
- 20 gramů čerstvého droždí
Instructions
- Tip kuchařky Terezky Krutilové : Sušené droždí obahuje přidatné látky, avšak čerstvé droždí není vhodné pro osoby trpící kvasinkovými infekcemi)
- Pečeme v domácí pekárně.Na dno formy nalijeme odměřenou vodu, přidáme med nebo sladěnku a promícháme dřevěnou vařečkou.
- Hladinu zasypeme odváženou moukou, klíčky, otrubami a kmínem. Poměr mouky pšeničné a žitné si zvolíme sami, avšak pohlídáme si míchání v případě většího množství žitné mouky je někdy potřeba přidat více vody nebo droždí, žitná mouka všeobecně méně kyne.. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl a doprostřed dáme droždí.
- Formu vložíme do pekárny a zvolíme základní program basic nabo program rychlý - rapid, záleží na druhu pekárny.Obecně mám zkušenost, že pekárna s jedním míchadlem hůře rozmíchává žitnou a celozrnou mouku, proto volím program min. na 3 hodiny. Chléb s křupavou kůrkou krájíme až po chvíli, kdy trochu vychladne a "usadí se". Klíčky a otruby obohatí bílou mouku o cenné vitaminy, minerální látky a vlákninu. Dobrou chuť!
- Course: Snídaně
- Skill Level: Středně pokročilý